Η Σχολή

Η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου (Α.Σ.Τ.Ε.Ρ), ιδρύθηκε το 1956 και από τότε λειτουργεί επί 62 συναπτά έτη, ως μια αμιγώς ξενοδοχειακή Σχολή, στα πρότυπα της αντίστοιχης ξενοδοχειακής Σχολής της Λωζάνης.

Η ίδρυση της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ ήρθε την κατάλληλη χρονικά στιγμή  ώστε να καλύψει το κενό που υπήρχε, στην Ελλάδα, στον τομέα της ανώτερης ξενοδοχειακής εκπαίδευσης. Η ίδρυση της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ συνέπεσε με την ανάπτυξη του τουρισμού και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας  στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να στελεχώσει με αποφοίτους της τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας μας.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως σήμερα, η συμβολή των αποφοίτων της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ ήταν πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, όχι μόνο γιατί στελεχώνουν τον τομέα της ξενοδοχίας (hospitality) με άριστα επαγγελματικά καταρτισμένο διευθυντικό προσωπικό, αλλά και γιατί συμβάλει στη στελέχωση και των λοιπών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο γενικότερο τομέα του τουρισμού.

Εκτός από τον ευρύτερο τουριστικό τομέα,  οι απόφοιτοι της Σχολής δραστηριοποιούνται στο τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης, στελεχώνοντας  τμήματα τοριστικής κατεύθυνσης των τεχνικών επαγγελματικών λυκείων, των Ι.Ε.Κ, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν καταλάβει θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε Ελληνικά και διεθνή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οι απόφοιτοι της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ, με την επαγγελματική τους κατάρτιση, κατέκτησαν την εμπιστοσύνη του ξενοδοχειακού κλάδου με αποτέλεσμα να προτιμώνται έναντι άλλων αποφοίτων, όπως μαρτυρεί το γεγονός ότι εκατοντάδες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν στελεχωθεί και διευθύνονται από αποφοίτους της Σχολής.

 Έτος Πρώτο

  • Ένας συνδυασμός πρακτικής άσκησης και θεωρίας που δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα του τουριστικού προϊόντος και της φιλοξενίας. Μετά το πέρας του πρώτου και του δεύτερου εξαμήνου, κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ακολουθεί 3μηνη πρακτική άσκηση επ’ αμοιβής.
  • Κατά την διάρκεια του πρώτου εξάμηνου  δίνεται έμφαση  στις θεματικές ενότητες του επισιτισμού,  της μαγειρικής, της οροφοκομίας και της φιλοξενίας, με σκοπό την ανάπτυξη τουριστικής συνείδησης και επαγγελματικού πνεύματος.

 

Έτος δεύτερο

  • Οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή με θεματικές ενότητες όπως αυτή του ξενοδοχειακού μάνατζμεντ, της υπηρεσίας υποδοχής (Front Office) και φιλοξενίας, της τουριστικής γεωγραφίας, της χρηματοοικονομικής ανάλυσης, της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, της έρευνας  και τέλος του μάρκετινγκ.
  • Τα εργαστήρια καθώς και οι υποδομές της Σχολής, δίνουν την δυνατότητα στους σπουδαστές, να προσεγγίσουν το αντικείμενο του ξενοδοχειακού προϊόντος.

 

Έτος Τρίτο

  • Οι σπουδαστές περνάνε σε ένα ανώτερο επίπεδο αποκτώντας  υψηλότερες αναλυτικές δεξιότητες καθώς προκαλούνται από θεωρίες και πρακτικές με στόχο την διαμόρφωση τους σε μάνατζερ μεσαίου και υψηλού επιπέδου επαγγελματικής ιεραρχίας.
  • Τα θεματικά πεδία στα οποία δίνουμε έμφαση σε αυτό το έτος είναι το στρατηγικό μάνατζμεντ, το οικονομικό μάνατζμεντ, οι κανόνες δικαίου, ο συνεδριακός χώρος εν γένη,  οι νέες τεχνολογίες και η επιχειρηματικότητα.
  • 7ο εξάμηνο: Εκπόνηση πτυχιακής  εργασίας.

 

Η Α.Σ.Τ.Ε.Ρ προσφέρει:

 

  • Διαλέξεις / Εκπαιδεύσεις / Workshops / Σεμινάρια / Ημερίδες / Επισκέπτες Ομιλητές
  • Δημιουργία τουριστικής φιλοσοφίας,  τουριστικής συνείδησης και συμπεριφοράς
  • Εκπαιδευτικά συγγράμματα της σύγχρονης ξενοδοχειακής – τουριστικής βιβλιογραφίας
  • Ομαδική σκέψη & μάθηση, συνεργασία, κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, projects, case studies, time management, team spirit.

 

Τι δείχνουν οι έρευνες:

  • το 87% των πτυχιούχων απορροφάται αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή
  • έως την ηλικία των 24 ετών, έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά
  • το 29% των πτυχιούχων έχει καταφέρει να αναρριχηθεί σε υψηλότερες θέσεις στο ίδιο διάστημα
  • το 82% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προτιμούν απόφοιτους της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ σε σχέση με αποφοίτους άλλων Σχολών.